Lessini Durello spumante

Cavazza

Verkwikkend strakdroog neefje van de prosecco. Geen snoepjes, wel limoen en groene appel uit de bergen ten noorden van Vicenza.

DruivensoortDurella
Herkomst: Montebello Vicentino, Veneto, Italië

Wijngaard

De hellingen van de Lessini heuvels ten noorden van Vicenza vormen door hun vulcanische samenstelling en hoge ligging de ideale ondergrond voor deze dikschillige in er pergolavorm verbouwde druivenstokken.

Vinificatie

De druiven worden direct geperst omdat er niet teveel vaste bestanddelen van de schillen in de wijn gewenst zijn, waarna het sap in rvs tanks vergist en op 18 graden gehouden wordt. Als deze eerste gisting klaar is wordt de wijn gekoeld en wordt er gist en suiker aan toegevoegd.
Dit hele proces duurt zo’n twee weken.

Achtergrond

De familie Cavazza bezit in deze provincie twee wijnmakerijen. Één voor de witte wijnen en één in de Colli Berici waar de blauwe druiven staan aangeplant. Waarvandaan je een fabuleus uitzicht over de vallei hebt: Cicogna. Het bedrijf begon in 1928 met de aankoop van de kleine garganega wijngaard Bocara Gambellara Classico en de toen nog bescheiden wijnmakerij er naast. Echter wisten de achtereenvolgende generaties steeds met succes kansen te verzilveren, zodat nu de gezinnen van drie broers en twee zussen het bedrijf leiden en er van leven. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, het bedrijf is energieneutraal door zelf opgewekte zonne-energie en er wordt zeer bewust omgegaan met water en bestrijdingsmiddelen. Alles vastgelegd in de strenge eisen van SQNPI, de Italiaanse instantie die duurzaamheid bij bedrijven controleert en certificeert.

Lees meer over de wijnen van de familie Cavazza op hun site cavazzawine.com 

Meer producten van Cavazza

Download winesheet