Fiano Orange Wine

l'Archetipo

Wijnfles Fiano orange wine van l'Archetipo

De Fiano oranjewijn van l’Archetipo krijgt de mooie kleur doordat hij een week rijpte op de schillen. De wijn kreeg daar wat fijne sinaasappelschil en five-spices van mee, wat een heerlijke combinatie oplevert met het sappige abrikozenfruit.

DruivensoortFiano
Herkomst: Montursi, Gioia del Colle, Bari, Puglia, Italië

Wijngaard

De wijngaard is waar het allemaal om gaat bij de familie Dibenedetto. Pionier Francesco maakte met het wijngoed van zijn voorvaderen in 1980 de overgang naar biologische wijnbouw. Toen hem dat na 2 decennia niet voldoende opleverde wat hij er van had verwacht zette hij in 2000 de stap naar de biodynamische landbouw van Steiner, om zich tenslotte in de afgelopen tien jaar toe te leggen op de zogenaamde “synergetische landbouw”. Het verstoren van de toplaag van de bodem met een ploeg wordt als vergissing gezien, en dus achterwege gelaten.
De stokken voor deze oranjewijn staan aangeplant op een bodem van klei en leem, met ijzerrijke gravel en humus. De gemiddelde leeftijd van de planten is 20 jaar oud.

Vinificatie

Na het ontstelen en lichte kneuzen van de druiven, vindt er een spontane vergisting plaats samen met de schilletjes. Dit gebeurt dankzij de aanwezigheid van lokale “wilde” gisten. Na de rijping op de schilletjes, waardoor de mooie licht oranje kleur ontstaat, wordt er licht geperst. Hierna duurt de alcoholische vergisting ongeveer 2 maanden, onder lage temperatuur (13 tot 14 graden). Klaring gebeurt geheel natuurlijk en deze wijn is ongefilterd.
De Fiano oranjewijn van l’Archetipo rijpt na de alcoholische vergisting nog 5 tot 6 maanden op de eigen gistcellen, oftewel sur lie.

Achtergrond

Domenico Dibenedetto is één van de vier kinderen die nu het roer overnemen van hun vader, en hij is net als pa gek op de filosofen en goeroes Steiner en Masanobu Fukuoka. Fascinerend om over van gedachten te wisselen en te denken, maar er is maar één uitgangspunt natuurlijk en dat zit in de fles.

 

Op de site van l’Archetipo is veel informatie te vinden over alle natuurwijnen die zij produceren.

Meer producten van l'Archetipo

Download winesheet