Fleurie la Madone

Guillaume Chanudet

fleurie la madone chanudet

Heerlijke gamay van Guillaume Chanudet.
Zo’n rode wijn die je het liefst licht gekoeld -graad of 15- schenkt.
Mooie finesse, fris en concentratie, zachte tannines.
De neus vol met aardbeien, donker fruit, en daarnaast kruidigheid.

DruivensoortGamay
Herkomst: Fleurie, Beaujolais, Frankrijk

Wijngaard

De wijngaard La Madone is één van de oudste, en hoogstgelegen lieu-dits van de appellatie Fleurie. Als Guillaume ’s ochtends uit het raam van zijn slaapkamer kijkt, kijkt hij er recht op uit. De bepalende factor (volgens velen de bron van het florale karakter van de wijnen hiervandaan) is naast de hoge ligging, sterke helling en expositie, het hoge gehalte aan vergruisde roze graniet in de bodem.
De reputatie van Fleurie als “vrouwelijke”/elegante wijn is grotendeels gebaseerd op deze wijngaard die door de bank genomen wat lichtere en aromatische wijnen voortbrengt dan die uit het oosten van Fleurie. De stokken van Chanudet zijn een jaar of 40 en stammen natuurlijk uit eigen kraamkamer. Zoals hier gebruikelijk zijn de stokken gobelet gesnoeid en vrij dicht op elkaar aangeplant.

Vinificatie

Hele trossen vergisten met eigen gisten á la Beaujolaise (belangrijkste instigator van deze methode was Jules Chauvet) op betonnes cuves.

Achtergrond

De familie Chanudet bewoont al jaren het gehucht Prion. Basically een soort parallelweggetje van de hoofdweg van Fleurie naar Beaurenard met een rij huizen er aan. Op elk van die huizen staat een naambordje van iemand met de achternaam Chanudet, heel verwarrend. Naast de wijngaarden bezit de familie ook een zogeheten “pepinière”.  Ook wel kraamkamer in het Nederlands,  waar jonge enten gamay worden opgekweekt, om te worden verkocht als nieuwe aanplant. Mede door deze nevenactiviteit is het in Prion een levendige boel waar voortdurend alle bekende boeren uit de regio te vinden zijn. de familie bezit sinds de jaren twintig van de 20ste eeuw twaalf hectare wijngaarden, vooral in la Madone. Guillaume ging naar de landbouwschool in Belleville en liep stage bij Ramonet en in Zuid Afrika twee bijzondere en enorm verschillende ervaringen.

 

 

Download winesheet