Tradition Blanc

Château Fontarèche

Chateau Fontarche wijnfles Tradition Blanc

Als wij uit ons hele assortiment de “één-wijn-iedereen-blij”-wijn zou moeten aanwijzen, dan is het deze witte wijn. Zó goed gemaakt, echt Zuid-Frans karakter, lekker vol sap, maar tegelijk zo zomers vrolijk en dorstlessend fris.

DruivensoortenGrenache Blanc, Sauvignon Blanc, Vermentino, Viognier
Herkomst: Canet d'Aude, Languedoc, Frankrijk

Wijngaard

Op de kalkrijke oevers van het Thau-bassin, wel bekend vanwege de heerlijk minerale Piquepoul die er vandaan komt, kochten de eigenaren van Château Fontarèche (een uurtje verderop in de Corbières gelegen) een paar hectare om sauvignon blanc aan te planten. Die gedijt daar uitstekend, en bovendien vormt de smaak en geur een heerlijk verfrissende aanvulling op de in eigen gaard geoogste grenache blanc, vermentino en viognier. Het mag nu alleen geen Corbières meer heten, maar het heerlijke resultaat rechtvaardigt die prijs!

Vinificatie

Anderhalf uur schilweking, daarna persen, de vermentino wordt laat geoogst, op 25 september, voor het rijpe deel van het smakenpallet, terwijl de sauvignon in de zuurgraad voorziet. Twaalf dagen vergist op staal op 17 graden. Omdat Vincent erg precies is op de duur van het schilcontact en dit vaak zeer kort is gebruikt hij geselecteerde gisten.

Achtergrond

In 965 na Christus, zo vermeldt de oudste bron, schonk de aartsbisschop van Narbonne het kasteel van Fontarèche plus 16 ridders per jaar, aan een vertrouweling genaamd Sifrède.
In de 12e eeuw wordt melding gemaakt in de bisschoppelijke boekhouding van de aanschaf van omliggende wijngaarden. Zo’n vijfhonderd jaar later werd de bezitting verkocht aan de graaf de Mignard, van wie de huidige eigenaar Jacques de Lamy een nazaat is. Vincent Dubernet komt zelf uit een wijnmakersgeslacht in Narbonne, en werkte eerder in de Krim, Argentinië, Chili en Sonoma, alvorens op 32 jarige leeftijd door de familie Lamy als hoofd wijnmaker te worden aangesteld.

 

Meer producten van Château Fontarèche

Download winesheet