Grignolino di Monferrato

Castello di Gabiano

Laat je niet misleiden door de lichte kleur en de lieflijke rozengeur van deze wijn, want na zijn eerste frivole indruk blijkt de wijn te beschikken over een serieuze structuur met mooie zuren en enige tannines.

Lichtgekoeld komt de wijn mooi tot zijn recht

Druivensoort: Grignolino
Herkomst: Gabiano Monferrato, Piemonte, Italië
Duurzaamheid: Geen Certificering

Wijngaard

Op terra alba oftewel kalksteen bodems die zeer geschikt zijn voor het verbouwen van deze delicate druif, 300 m hoog richting de Alpen, koude nachten

Vinificatie

Alcoholische vergisting op gecontroleerde temperatuur in cementen cuves in de 12e - eeuwse kelders onder het kasteel

Achtergrond

In het lokale dialect van Asti betekent grignole “pit” en deze druif heeft heel veel pitten, één van de redenen dat de wijnen vrij tannineus zijn. Al in de bronstijd werd in Monferrato wijn gemaakt, al zal dit ongetwijfeld zoete witte wijn zijn geweest. Van deze specifieke wijn dateren de eerste vermeldingen uit de 18e eeuw. De laatste graaf van Giustiniani wordt door 400 jaar familietraditie voorgegaan in het wijnmaken.

Download winesheet