Grüner Veltliner Caractère
Davis Weszeli
De Grüner Veltliner Caractère van Weszeli heeft de geur van specerijen en wilde perzik en de verfrissende smaak van rijpe bloedsinaasappels. Daarmee bezit deze wijn veel sap en tegelijk een knisperende structuur.
Druivensoort: | Grüner Veltliner |
Herkomst: | Langenlois, Kamptal, Oostenrijk |
Weingut Weszeli probeert door middel van hun wijnen te spreken: over het oogstjaar, het wijndomein, de manier waarop ze wijn maken en – vooral – de bodem. Want terwijl het weer elk jaar verandert en er voortdurend nieuwe ideeën worden ontwikkeld en toegepast, blijft de bodem met zijn geologische structuur in essentie hetzelfde. Het is de stabiele ruggengraat van elke wijn en geeft het identiteit en – zoals de naam al zegt – karakter.
De Grüner Veltliner Caractère weerspiegelt de geologische diversiteit van de wijngaarden in het noordelijke Kamptal. De druiven komen van drie verschillende locaties: Steinhaus, Steinmassl en Steinberg. Waarvan de ondergrond bestaat uit gneis, mica-schist en schelpkalksteen. Handmatig geoogst en zorgvuldig gevinifieerd, vertegenwoordigt de Caractère een stevige en uitgesproken minerale Grüner Veltliner.
De Veltliner-druiven van de individuele wijngaarden worden met de hand geoogst, direct naar de persruimte in Langenlois gebracht en afzonderlijk gevinifieerd. Een deel blijft enkele dagen in contact met de schil, terwijl de rest, inclusief de stelen, langzaam wordt geperst en spontaan vergist. Na de fermentatie worden de afzonderlijke delen samengebracht en gedurende 8 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt ongefilterd gebotteld.
OORSPRONG: Kamptal
AANPLANT VAN DE WIJNSTOKKEN:
– Steinhaus: 1959
– Steinberg: 1967
– Steinmassl: 1977
TEELTWIJZE: biologisch
DRUIVEN HANDMATIG GEOOGST: september 2023 ( vintage 2023)
INWEKING: deels enkele dagen schilcontact
PERSEN: hele trossen, 5 uur
ALCOHOLISCHE GISTING:spontaan met wilde gisten
MALOLACTISCHE GISTING (BSA) ja
RIJPING: 8 maanden op fijne lie in roestvrijstalen tanks, ongeklaard
ALCOHOL:12,0%
RESTSUIKER: 3,0 g/l
ZUURGRAAD: 6,0 g/l
AFSLUITING: schroefdop
SERVEERTEMPERATUUR:** 9-11°C
GLAS: universeel wijnglas
VEGAN:ja
CERTIFICERING:biologisch, biodynamisch