Grüner Veltliner Käferberg Erste Lage ÖTW

Davis Weszeli

Weszeli Gruner Veltliner Kaferberg wijnfles

De Grüner Veltliners van Weszeli kenmerken zich door hun concentratie en de volle en rijke structuur. De wijn is de ultieme uitdrukking van zijn geboortegrond de Käferberg. Royaal bedeeld met citrus en mineraliteit, met fraai tegenspel van de gedroogde abrikoos. Zelfs haast boterige rijkdom in de mond.

DruivensoortGrüner Veltliner
Herkomst: Langenlois, Kamptal, Oostenrijk

Wijngaard

De Käferberg is gekwalificeerd als Erste Lage, onder andere gebaseerd op de bodemsamenstelling. Bestaande uit een toplaag klei op een ondergrond vol schelpenkalk en de bijzonder gunstige expositie op het zuiden. De hoge ligging helpt de zuren en de kenmerkende bloemenaroma’s te waarborgen.

Vinificatie

De met de hand geoogste druiven worden in de wijngaard geselecteerd. Bij binnenkomst in de winery worden hele trossen met steel en al in de pers gelegd en gekneusd. Dan gaat Davis naar bed en als hij de volgende ochtend wakker wordt, perst hij de hele trossen die dan dus een nacht hebben ingeweekt.
De vergisting start spontaan met eigen gist in een oud eiken vat van 2000 liter. Doordat er verder niets wordt toegevoegd en de temperatuur niet wordt gereguleerd, volgt hierna meteen vanzelf de malolactische vergisting. Na een kleine 2 jaar op de gist in dat vat wordt de wijn op fles gebracht, waar hij nog zo’n twee jaar op fles rijpt alvorens te worden gereleased.

Achtergrond

Davis Weszeli is een eigenwijze einzelganger die alles op zijn eigen manier doet. Hij werkt niet alleen geheel zonder pesticiden en kunstmest, maar maakt sinds een aantal jaren ook cuvées zonder sulfiet, zonder filtering en met schilweking en pet nat. Hij brengt alle wijnen pas op de markt, zodra hij vindt dat ze klaar zijn, meestal flink later dan zijn collega’s. De wijngaarden behoren tot de beste van de streek, en alles wordt gedaan om de expressie van de terroir te maximaliseren.

Meer producten van Davis Weszeli

Download winesheet