Grüner Veltliner Schenkenbichl Erste Lage
Davis Weszeli
De Schenkenbichl Erste Lage van Weszeli is full bodied, complex, kruidig, heeft de geur van lelies en is niet helemaal droog. Sappig geel fruit. specerijen, mineraliteit, maar ook frisheid en zuren zorgen voor de balans. De textuur is koel en puur, met een krachtige en langdurige afdronk. Een combinatie van verfijning, kracht en frisheid.
Heerlijk bij rijke visgerechten, gerechten met eendenlever, lichter wild en pittige smaken. Perfect bij gerechten met verse paddenstoelen, geroosterde varkenshaas of kaasspecialiteiten. Combineert ook fraai met bijvoorbeeld de recepten van Yotam Ottolenghi.
Nu al heerlijk maar kan zeker nog jaren rijpen in de kelder of klimaatkast.
Druivensoort: | Grüner Veltliner |
Herkomst: | Langenlois, Kamptal, Oostenrijk |
Bij Weingut Weszeli wordt wijn maken gezien als een groot voorrecht. Druiven worden op natuurlijke wijze omgezet in wijn. Een proces dat de complexiteit, levendigheid en energie van de wijngaarden weerspiegelt. De Schenkenbichl-wijngaard brengt dankzij de kalkrijke bodem delicate, elegante wijnen met diepte en dynamiek voort.
WIJNGAARD
Ligging: Kamptal, zuidhelling met oostelijke accenten.
Bodem: Paragneiss, kalksteen, bruine aarde, met amfiboliet en dikke lagen löss.
Geschiedenis:Documentatie van wijnbouw sinds de 15e eeuw, naam dateert uit 1402.
Klimaat: Warme dagen en nachten door warmteopslag in stenen muren; beschermd tegen koude noordelijke winden door acaciabossen.
VINIFICATIE
Wijngaard aangeplant: 1972
Teelt: In conversie naar biologische landbouw (sinds 2017)
Oogst: Handmatig op 19 september 2019 (vintage 2019)
Maceratie: 8 dagen schilcontact
Persen: Langzaam, 5 uur
Alcoholische gisting: Spontaan met wilde gisten
Malolactische gisting: Ja
Botteldatum: 21 juli 2022
Release: September 2024
Sluiting: Natuurkurk
Alcohol: 13,0%
Restsuiker: 1,5 g/l
Zuurgraad: 6,0 g/l
Drinktemperatuur: 12-14°C
Glas:Bourgogne-glas
Vegan: Ja