Kaya Blanc

Domaine des Soulanes

Foto wijnfles Kaya Blanc van Domaine des Soulanes

Kaya blanc is een heerlijke wijn maar erg schaars vanwege de lage productie. Rijpe en rijke smaak met wat mineraliteit, noten en”hartigheid”. Aroma’s van steenvruchten, citrus en een tikje aards. Lange afdronk met genoeg zuren. Nu al fantastisch maar kan zeker ook nog wat jaartjes in de kelder liggen. Heerlijk bij wat rijkere visgerechten zoals gegrilde zwaardvis.

 

DruivensoortenCarignan Blanc, Grenache Blanc
Herkomst: Tautavel, Roussillon, Frankrijk

Wijngaard

De wijngaarden die Daniël zelf kon selecteren waren allen aangeplant met sinds 1972 biologisch bewerkte oude stokken. Ze staan op droge, stenige hellingen met een ondergrond van leisteen, klei en kalksteen. De wijngaarden worden door de Tramontana droog geblazen. Het natuurlijke rendement ligt erg laag, tussen de 15 en de 25 hectoliter per hectare, zodat de wijnen veel karakter ontwikkelen. Alles wordt met de hand geplukt en in kratten naar de wijnmakerij gebracht.

Vinificatie

Oogst gebeurt met de hand, waarna directe persing.  Fermentatie vindt voor 30% plaats op 3 tot 4 jaar oude barriques en 30% op RVS.  Rijping sur lie met bâtonnage.

Achtergrond

Daniel en Cathy Laffite’s domein ligt in Tautavel, één van de dorpen van de Roussillon waar zoete wijnen met de appellatie Maury mogen worden gemaakt: Blanc, rouge, ambré, hors d’age. Daarnaast ook droge rode en witte Côtes Catalanes en Côtes du Roussillon.
Jean Pull -tevens de naam van een van rode wijnen van Domaine des Soulanes- was de vorige eigenaar van het domein. Hij werkte al sinds de jaren ’70 biologisch, een echte pionier! Daniel werkte reeds als wijnmaker bij hem, toen Jean Pull met pensioen ging liet hij Daniel uitzoeken welk deel hij wilde overnemen. Dat waren de beste 17 hectare, voornamelijk op de hellingen.
Domaine des Soulanes is vooral bekend vanwege de fantastische rode wijnen en de Maury Vin Doux

Meer producten van Domaine des Soulanes

Download winesheet