La Caduta Rosso di Montalcino

Caparzo

De La Caduta van Caparzo heeft fijne aroma’s van bosvruchten, vanille, leer en tabak. Het frissere fruit komt in de eerste plaats duidelijk naar voren in de smaak. Maar de wijn heeft ook rijper fruit, frisse zuren en aangename tannines.
Met meer diepte en intensiteit dan de “gewone” Rosso di Montalcino mag deze La Caduta stiekem wel “baby Brunello” worden genoemd.

DruivensoortSangiovese
Herkomst: Montalcino, Toscane, Italië

Wijngaard

La Caduta is de naam van de wijngaard, gelegen ten zuiden van Montalcino.
Dit gedeelte heeft Caparzo speciaal toegewezen
aan de verbouwing van de druiven voor de Rosso di Montalcino. Dit maakt la Caduta een kwalitatief betere Cru.
De wijngaard beslaat 7,5 hectare en bevindt zich 280-300 meter boven de zeespiegel en krijgt verkoelende zeewind.
De bodem is bedekt met grove zandstenen, sedimentair gesteente en zand.

Vinificatie

Alle druiven worden met de hand geoogst. De wijn gist 7 dagen (temperatuur 28-30C) gecontroleerd en rijpt 10 dagen op de schilletjes. Vervolgens vindt een malolactische vergisting plaats, waarna de wijn 18 maanden op Slavonisch eiken (grote houten vaten) rijpt en kort op de fles.

Achtergrond

Het begin van de geschiedenis van Caparzo gaat terug tot het einde van de jaren zestig, toen een groep vrienden, dol op Toscane en wijn, een oude ruïne met wijngaarden in Montalcino kocht. Op dat moment waren er slechts 13 producenten/bottelaars en eigenlijk was dit het begin van het ontstaan van Brunello di Montalcino, zoals we het nu kennen.
In 1998 kwam het landgoed op een keerpunt toen Elisabetta Gnudi Angelini Caparzo kocht. Ze voerde onmiddellijk haar doelstellingen uit: traditie combineren met innovatie om een ​​wijn van hoge kwaliteit te creëren.
Momenteel is het 190 ha. groot, waarvan 90 ha. beplant met wijngaarden en 4 ha. met olijfbomen. Door de ligging van de wijngaarden in het traditionele deel van het Montalcino-gebied, in het noorden, is de stijl van de wijn compact, aromatisch en koel.

Meer producten van Caparzo

Download winesheet