Maranges Rouge le Chamery
Jérôme Fornerot
De neus boordevol zwart en rijper rood fruit. In de smaak typisch, frisser Pinot Noir fruit gecombineerd met peper en zoethout. De tannines zijn zacht en warm, de zuren zeker aanwezig maar aangenaam. Dit zorgt er ook voor dat deze wijn, hoewel nu al lekker op dronk, goed een paar jaar weg te leggen is.
Druivensoort | Pinot Noir / Spätburgunder / Pinot Nero |
Herkomst: | Saint Aubin, 8 Rue des Lavieres, Bourgogne, Frankrijk |
Wijngaard
Een perceel van 35 are, aangeplant halverwege de jaren 1970, op een diepe klei- en mergelbodem. De wijnstokken worden gesnoeid volgens de Cordon de Royat-methode en worden op een milieubewuste manier beheerd.
Vinificatie
Uitsluitend handmatige pluk. De druiven worden gesorteerd en volledig ontdaan van de steeltjes, waarna maceratie gedurende 15 tot 20 dagen. Persen gebeurt heel voorzichtig d.m.v. een pneumatische pers (met een ballon). De Pinot Noir rijpt 10 maanden op houten vaten van een aantal jaar oud.
Achtergrond
Jérôme’s familie, de Fornerots, zijn al sinds de zeventiende eeuw bewoners van het dorpje Saint-Aubin, als druiventelers en pepineristes dus kwekers van wijnstokken. Na de opleiding in Beaune ging Jérôme aan de slag op het domein van de familie. In 2004 kreeg hij de kans om zelf 4,5 hectare wijngaard te kopen in Maranges en Santenay. De opbrengsten van die investering konden in 2013 leiden tot het verkrijgen van zijn eerste eigen wijngaard in de Saint Aubin appellatie. Zo was het domein in 2018 tot 7,5 hectare uitgegroeid. In datzelfde jaar na het verscheiden van Jérôme’s vader werd nog de 9 hectare van de familie werd toegevoegd met onder andere percelen in de (beste van de appellatie) premier cru’s en Remilly en Chatenière.