Maury Vin Doux

Domaine des Soulanes

Wijnfles Maury Vin Doux, domaine des Soulanes, rode dessertwijn.
DruivensoortGrenache / Garnacha
Herkomst: Tautavel, Roussillon, Frankrijk

Wijngaard

De 30 jaar oude druivenstokken met Grenache Noir voor deze vin doux naturel van Domaine des Soulanes staan op Zuidoostelijk georiënteerde hellingen. In de bodem vooral leisteen en mergel.

Vinificatie

Alle druiven worden met de hand geplukt en vervolgens ontsteeld. De techniek die gebruikt wordt bij deze vin doux heet mutage sur grains. Hierbij wordt alcohol toegevoegd aan de most om de vergisting vroegtijdig te stoppen. Hierdoor worden niet alle suikers in alcohol omgezet, en blijft er restsuiker achter. Rijping vindt vervolgens plaats op betonnen cuves.

Achtergrond

Daniel en Cathy Laffite’s domein ligt in Tautavel, één van de dorpen van de Roussillon waar zoete wijnen met de appellatie Maury mogen worden gemaakt: Blanc, rouge, ambré, hors d’age. Daarnaast ook droge rode en witte Côtes Catalanes en Côtes du Roussillon.
Jean Pull -tevens de naam van een van rode wijnen van Domaine des Soulanes- was de vorige eigenaar van het domein. Hij werkte al sinds de jaren ’70 biologisch, een echte pionier! Daniel werkte reeds als wijnmaker bij hem, toen Jean Pull met pensioen ging liet hij Daniel uitzoeken welk deel hij wilde overnemen. Dat waren de beste 17 hectare, voornamelijk op de hellingen.

Meer producten van Domaine des Soulanes

Download winesheet