Pivier
Cesconi
De Pivier is de rode topwijn van Cesconi, gemaakt van 100% merlot. Een enorme bak rood fruit in zowel de neus als smaak en daarnaast laurier, drop en cacao. Aangename zuren en tannines. Doet ons stiekem een beetje denken aan de stijl van Pomerol.
Druivensoort: | Merlot |
Herkomst: | Pressano, Trentino, Italië |
Wijngaard
De wijngaard ligt vlak naast het dorpje Ceniga in de Laghi vallei iets ten noorden van het Gardameer. Juist de invloed van dit meer zorgt voor een mediterraan klimaat. De bodem is ontstaan vanuit morene afzettingen en bevat een grote hoeveelheid klei. Ideaal dus voor Merlot.
Vinificatie
Na zorgvuldige selectie van de merlot druiven in de wijngaard en op de sorteertafel wordt de wijn voor ongeveer 30 dagen vergist in open eiken vaten. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden in gebruikte barriques. De beste vaten worden bijeengevoegd in een groot vat waar de wijn nog een half jaar verblijft alvorens gebotteld te worden. Na botteling rijpt de fles nog minimaal 6 maanden alvorens die op de markt komt.
Achtergrond
De vader van de broers Cesconi verkocht de hele oogst nog aan de coöperatie, maar zij hebben het domein naar de top van de regio gebracht de afgelopen decennia. Biologische wijnbouw, een goed wijnmakersinstinct maar zeker ook veel kennis, onder meer opgedaan in het samenwerkingsverband I Dolomitici ( met oa Elisabetta Foradori) brachten de broers waar zij nu zijn: in de voorhoede van de Italiaanse wijnbouw.