Mons Roni – Cannitum (orange wine)

Cantina Giara

Giara Mons-Roni Cannitum wijnfles

Hoewel de wijn met de schillen van de witte druiven is vergist – zodat het een oranje wijn is – is de structuur zonder meer sappig te noemen. Heerlijk mandarijntjes, wilde perzik en gedroogde abrikoosjes met een verbazingwekkende en levendige plezierfactor.

DruivensoortenMalvasia, Muscat, Verdeca
Herkomst: Adelfia, Puglia, Italië

Wijngaard

De druiven zijn afkomstig van een oude, volledig biodynamische wijngaard even ten zuidwesten van Bari. De stokken staan aangeplant op kalkhoudende kleigronden.

Vinificatie

De oogst gebeurt uitsluitend handmatig. Na het ontstelen van de druiven volgt een spontane vergisting op roestvrijstaal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van inheemse/lokale gisten. De duur van de vergisting met de schilletjes is ongeveer 6 tot 9 dagen. De wijn ondergaat geen enkele filtratie of klaring en er wordt slechts heel minimaal gebruik gemaakt van zwavel voor het bottelen, om eventuele oxidatie tegen te gaan.

Achtergrond

Giorgio Nicassio is een prachtige vent die zijn vak verstaat. Zijn familie maakt al generaties lang witte wijnen met schilcontact en het is voor hen een vreemde gewaarwording dat de interesse in dit type wijn plots over de grenzen van Puglia reikt. Hoe traditioneel het familiebedrijf ook is, de wijnen zijn in alle opzichten van deze tijd. Schoon, biologisch gemaakt en uitgesproken karaktervol.

De Mons-Roni Cannitum van cantina Giara is de zogenaamde broederschapswijn: Adelfia in het Grieks. Dit is de naam van de 2 op het etiket vermelde dorpjes die besloten een verbond aan te gaan. Het verhaal wil dat Roni, dus van de Mons Roni een Phoenische wijnhandelaar was.
Zie ook de andere oranje wijnen in ons assortiment: Sottofondo en Fiano.

 

Meer producten van Cantina Giara

Download winesheet