Montepulciano d’Abruzzo

Barone Cornacchia

Beroemde wijn uit de Abruzzen, gemaakt van de druif montepulciano (niet te verwarren met het plaatsje Montepulciano in Toscane, bekend van Vino Nobile di Montepulciano). De smaak kenmerkt zich door pruimen, donkere fruittonen, en zwarte peper. De wijn ruikt naar koffie, cacao en kruidigheid van laurier, zwarte peper en nootmuskaat. Alles blijft fijntjes en de wijn is minder boers dan veel van zijn naamgenoten, met zeer rijpe en soepele poedertannines en een sappige, zachte afdronk.

Druivensoort: Montepulciano
Herkomst: Torano Nuovo, Abruzzo, Italië
Duurzaamheid: Gecertificeerd

Wijngaard

Midden-Italië, ter hoogte van Rome de Apennijnen over en dan vlakbij de Adriatische kust. De Colline Teramane – het deelgebied in het Noordoosten van de Abruzzen waar de wijngaarden van de familie Cornacchia zich bevinden- werd al langer als het beste gebied van de regio beschouwd voor de montepulciano druiven, en in 2003 leidde dit tot promotie tot een aparte DOCG, de hoogste kwaliteitscategorie in de Italiaanse wijnwetgeving. De bodems bevatten hier meer ijzer en kalk, en de wijngaarden liggen in een meer bergachtig landschap.

Vinificatie

Met de hand geoogst in de eerste twee weken van oktober, op 130 alcohol, rond de 50 hectoliter per hectare, van spurred cordon gesnoeide stokken. De druiven worden ontsteeld, en een kleine week met schillen ingeweekt op 30 graden. De wijn vergist op staal, en rijpt 8 maanden op grote oude houten fouders van 30 hectoliter.

Achtergrond

Het op 15 kilometer van de Adriatische kust gelegen domein huisvest al sinds de 16e eeuw een wijnmakerij. In die tijd verhief de onderkoning van Napels (namens Filips de tweede) de familie Cornacchia in de adelstand. Zij bestuurden de regio vanuit het imposante burcht-stadje dat nog altijd een toeristische attractie is: la Fortezza di Civitella.

Download winesheet