Muscadet Côtes de Grandlieu sur lie “Pavillon”

Domaine du Haut Bourg

Met je neus boven deze wijn ben je direct in zilte sferen. Stenig, zoutig, maar ook barstensvol rijpe groene appel en met een vleug witte perzik.

Druivensoort: Melon / Muscadet
Herkomst: Bouaye , Loire, Frankrijk

Wijngaard

Het geloof in de bodems en hun diversiteit is groot in het achterland van Nantes. Deze wijngaarden liggen op rood zand en kiezel op een diepere laag van amfiboliet en schalie (gesteente dat uit flinterdunne laagjes is opgebouwd). Ten bate van de stikstofhuishouding groeit er gras tussen de rijen, en dat maakt houdt ook ongewenste begroeing gering. enkelvoudige guyotsnoei draagt bij aan lage rendementen ( tot 50 hecto per hecatre ) van deze 35 jaar oude stokken.

Vinificatie

Directe persing van de druiven, koeling van de most tot 13 graden. 8 maanden rijpt de wijn nog op de gist, die na de vergisting omgeroerd wordt.

Achtergrond

Ze hebben in deze contreien heel wat te verduren gehad, van de 17e eeuwse Hollanders die de aanplant van folle blanche en melon opdroegen vanwege de hoge rendementen en lage prijzen, voor hun brandewijn, tot de laatste decennia de afslachtingen door mislukte oogsten en de prijsdruk van het Britse supermarktschap waarvan men lang afhankelijk was. Gelukkig is er nu een tijd en generatie met oog voor duurzaam wijngaard beheer, terroir en het potentieel van de eigen druivenrassen die het venster op een zonniger toekomst heeft geopend.

Download winesheet