Nero di Troia Pietra dei Lupi

Luigi Carpentiere

Nero di Troia is de naam van de druif. Deze wijn is afkomstig uit Puglia, in de hak van Italië. Zwarte olijven, earl grey en kersen kenmerken het aroma. Door de rijpe, volle body is het fijn de wijn licht te koelen.

Druivensoort: Nero Di Troia
Herkomst: Corato, Puglia, Italië
Duurzaamheid: Biologisch

Druiven

Nero di Troia

Wijngaard

De wijngaard ligt op 400 meter boven zeeniveau en er wordt met de hand geoogst. De D.O.C. van deze wijn is Castel del Monte, het belangrijkste gebied voor de Nero di Troia. De wijngaarden van Carpentiere liggen op 2 kilometer van het markante Castel (boven, en hieronder gezien vanuit de wijngaard van Carpentiere), de grootste trekpleister van het gebied, dat in opdracht van keizer Federico II werd gebouwd.

Vinificatie

De wijn rijpte 12 maanden in 7,5 hl. tonneaux van Slavonisch eiken en vergistte met autochtone gisten.

Achtergrond

Pietra di Lupa betekent de steen van de wolf die ingemetseld werden in de muren van ommuurde schapenweitjes om ’s nachts wolven af te schrikken. De naam Nero di Troia komt niet van het Griekse Troje, maar van het plaatsje Troia in Foggia in Puglia. Het wijngaardoppervlak beplant met deze druif is de afgelopen veertig jaar sterk afgenomen, onder meer vanwege de vatbaarheid voor ziektes in de wijngaard (meeldauw). Sinds de inzichten in de rijpingsprocessen van de druif zijn verbeterd en dus mooie fenolisch rijpe druiven kunnen worden geoogst, is de populariteit weer toegenomen en velen zien er de nebbiolo van Puglia in, door de fikse tannines en de rozengeur.

Download winesheet