Nosiola

Cesconi

Nosiola is de enige echte lokale druif van Trentino, en een specialiteit van Pressano, het dorp van de Cesconi’s. Een subtiele, levendige, vineuze en minerale bergwijn met een mooi rijpingspotentieel.

Druivensoort: Nosiola
Herkomst: Pressano, Trentino, Italië
Duurzaamheid: Biodynamisch

Wijngaard

Van Cesconi's hoogst gelegen wijngaarden, op zo'n 500 meter vlak onder de bosrand ten noordoosten van Pressano. De 30 jaar oude stokken staan in traditionele enkele pergola snoei, met een westelijke expositie, op vrij vruchtbare bodem van verkruimelde Dolomieten rotsen vermengd met alluviale klei en zand.

Vinificatie

Onsteling van de druiven, 5 dagen inweking van een deel van de most waarna deze wordt samengevoegd met het direct geperste deel. Rijping en vergisting op acaciahout en 9 maanden rust op de gistcellen gaan vooraf aan de botteling.

Achtergrond

De vader van de broers Cesconi verkocht de hele oogst nog aan de cooperatie, maar zij hebben het domein naar de top van de regio gebracht de afgelopen decennia. Biologische wijnbouw, een goed wijnmakersinstinct maar zeker ook veel kennis, onder meer opgedaan in het samenwerkingsverband I Dolomitici ( met oa Elisabetta Foradori) brachten de broers waar zij nu zijn: in de voorhoede van de Italiaanse wijnbouw.

Meer producten van Cesconi

Download winesheet