Olivar
Cesconi
De Chardonnay brengt romige rijkdom, maar ook prachtige zuren. De Pinot Grigio het heerlijke amandelspijsaccent. Tot slot draagt de Pinot Bianco bij aan het fruitige karakter.
Druivensoorten: | Chardonnay, Pinot Blanc / Pinot Bianco / Weissburgunder, Pinot Gris / Pinot Grigio |
Herkomst: | Pressano, Trentino, Italië |
Wijngaard
De wijngaard Olivar, zo genoemd naar de eeuwenoude olijvenboom waaraan hij gelegen is, is al sinds de 18e eeuw in het bezit van de familie Cesconi. De hier verbouwde druiven -en olijven- waren altijd al als eerste rijp door de expositie en de beschermde ligging. Het was dan ook de eerste wijngaard waarvan de familie het fruit apart vinifieerde en bottelde. Op deze komvormige helling op het zuidwesten staan chardonnay, pinot grigio en pinot blanc op zo’n 450 meter boven zeeniveau aangeplant. Dit deel van de Dolomieten werd zo’n 450 miljoen jaar geleden naar boven geduwd. De zandsteen bodem bevat veel vulkanische elementen.
Chardonnnay en pinot grigio worden guyot gesnoeid, maar de pinot bianco op de voor de streek traditionele pergola wijze. Uiteraard worden de druivensoorten op verschillende momenten rijp en geoogst en dus ook apart gevinifieerd.
Vinificatie
Alledrie de druivensoorten ondergaan een schilweking van een paar uur alvorens geperst te worden. Ze vergisten op grote oude foeders. De chardonnay vergist in barriques, waarop de wijn daarna nog 10 maanden rijpt. Er worden geen sulfieten toegevoegd aan de most. Na deze rijpingsperiode stelt Franco van de drie componenten de uiteindelijke blend samen, die nog een klein jaar op fles rijpt voordat de wijn wordt gereleased.
Achtergrond
De vader van de broers Cesconi verkocht de hele oogst nog aan de coöperatie, maar zij hebben de afgelopen decennia het domein naar de top van de regio gebracht. Biologische wijnbouw, een goed wijnmakersinstinct, maar zeker ook veel kennis brachten onder meer de hoogste Italiaanse onderscheiding: “tré bicchiere” voor deze Olivar. Veel inspiratie en kennis doen de broers op in de vereniging I Dolomitici die wordt voorgezeten door de vermaarde Elisabetta Foradori, de belangrijkste advocaat van de biologische wijnen uit deze regio.
Van het lezen van de recensies op vivino moesten wij wel glimlachen.