Picapolle

Château Fontarèche

Picapolle wijnfles Fontareche

De Picapolle is een verrassende nieuwe (voor ons) druivensoort! Enerzijds aardse, haast stalachtige aroma’s, maar op een prettige manier. Anderzijds veel frisheid, krokant fruit en een slank postuur. De tannines van deze rode wijn zijn zacht en bescheiden. Hoewel de smaak direct en toegankelijk is, biedt deze toch tegelijk een spannende schakering van rijpe pruimen en aardsheid met fijne zuren als tegenwicht.

Wijngaard

De wijngaarden van Fontarèche omringen het domein. 6 hectare er van stond al generaties lang aangeplant met dit oude ras uit de Languedoc. De bodem bestaat hier uit kalksteen, bezaaid met keien. Deze wijn mag vanwege de historische band tussen druif en plaats de appellatie Corbières dragen, ook al bestaat Corbières in het algemeen meer uit grenache en carignan. Van oudsher was het een belangrijk ingrediënt voor de lokale rosé.

Achtergrond

In 965 na Christus, zo vermeldt de oudste bron, schonk de aartsbisschop van Narbonne het kasteel van Fontarèche plus 16 ridders per jaar, aan een vertrouweling genaamd Sifrède.
In de 12e eeuw wordt melding gemaakt in de bisschoppelijke boekhouding van de aanschaf van omliggende wijngaarden. Zo’n vijfhonderd jaar later werd de bezitting verkocht aan de graaf de Mignard, van wie de huidige eigenaar Jacques de Lamy een nazaat is. Vincent Dubernet deed veel ervaring op als nazaat van een wijnmakersgeslacht in Narbonne. Vervolgens als wijnmaker in de Krim, Argentinië, Chili en Sonoma, alvorens op 32 jarige leeftijd door de familie Lamy als hoofd wijnmaker te worden aangesteld.

Voor informatie over de witte wijnen van Château Fontarèche zie:  Tradition blanc, Viognier les Mijanelles

Deze wijnen zijn voor particulieren verkrijgbaar in onze webshop: shop.ariszetal.nl .

Meer producten van Château Fontarèche

Download winesheet