Piquepoul

Henri de Richemer

Zeer dorstlessend en een echte terroirwijn.

In de neus veel mineraliteit, krijtachtige aroma’s, citrus (grapefruit) en een beetje floraal.
De smaak is zuiver, slank en ook hier veel grapefruit en mineraliteit.

De Piquepoul van Richemer is natuurlijk een fantastische begeleider van schelpdieren, maar doet het zeker ook erg goed bij frisse salades of als aperitief.

DruivensoortPicpoul
Herkomst: Marselan, Languedoc, Frankrijk

Wijngaard

De druiven voor de Richemer Piquepoul worden verbouwd op een bodem van zand, klei en gravel. De wijngaarden zijn gelegen aan de Thau lagune, dit geeft een verkoelende zeewind. Samen met de lage rendementen -door de ligging op zoute bodems- en de iets hogere ligging van de wijngaarden levert dit een hele koele en slanke stijl Piquepoul op.
Omdat de wijnstokken zo dicht aan het Thau bassin staan, wordt deze wijn gezien als de ideale begeleider gezien voor de heerlijke schelpdieren die uit dat bassin komen.

Vinificatie

Vergisting vindt plaats op roestvrijstalen vaten waardoor de temperatuur goed kan worden gereguleerd. Dit zorgt ervoor dat de frisheid in de wijn behouden blijft.

Achtergrond

De pakhuizen van Henri de Richemer liggen in het pittoresque haventje van Marselan, aan de Thau. Vroeger was de reputatie van Richemer gebaseerd op de productie van wijnen voor de Vermouth, maar aan het eind van de vorige eeuw groeide de waardering voor lokale specialiteiten als Piquepoul en Marselan. Hierdoor kwam de nadruk te liggen op de productie van frisse witte kwaliteitswijnen, waarvoor hier het perfecte terroir te vinden is.

Zie ook Terret Moelleux, Marselan rosé, of klik hier:

Meer producten van Henri de Richemer

Download winesheet