Priorat Anjoli

Celler Ardèvol

De Anjoli van Ardèvol is een krachtige wijn met alle ingrediënten die je van een wijn uit deze streek verwacht. Een beetje woest, krachtig, kruidig, met stevige tannines, een gezonde blos op de wangen en flink alcohol. Maar dat toont geen moment storend door de enorme vracht aan fruit. Daarbij vechten kruidensmaken om een plaatsje op de voorgrond. Niettemin is de wijn mooi in balans, een knappe prestatie!
(Al zal Josep benadrukken dat het een prestatie van moeder natuur betreft. Daar zijn stijl van wijnmaken makkelijk onder de noemer non-interventionalistisch valt te scharen)

DruivensoortenCabernet Sauvignon, Grenache / Garnacha, Merlot, Syrah
Herkomst: Porrera, Priorat, Spanje

Wijngaard

Hooggelegen, bushvines, op hellingen waar de leisteen aan de oppervlakte ligt, uitsteekt en afbrokkelt alsof het rottend hout is.
Hoewel de reputatie van Priorat gebaseerd is op oude stokken carignan en garnacha lijkt Josep alle druivenrassen weliswaar als verschillend te erkennen, maar ze toch meer als medium van de terroir te zien dan als van belang voor hun raseigen smaken. Een beetje vergelijkbaar met Marcel Deiss die in de Alsace verschillende druiven in zijn grand cru wijngaarden naast elkaar laat groeien en deze samen vergist.

Vinificatie

Lange inweking, langzame vergisting, eigen gisten, zachte persing, rijping op licht getoast Frans eiken.

Achtergrond

Josep’s familie komt uit Porrera, dat zelf in het dal ligt, maar de wijngaarden horen tot de hoogste van de Priorat.
Hij trok in 1995 terug naar zijn dorp, kocht met zijn broer en een vriend land en inventaris voor de wijnmakerij, en begon waar nodig de lang verlaten wijngaarden opnieuw te beplanten.
Josep voelt zich zeer verbonden met de streek en zijn inwoners en hij is een noeste vent met een uitgesproken mening en karakter, net als zijn wijnen.

Addendum:

Begin 2022 kregen we het verdrietige bericht dat Josep Ardevol, die na 14 jaar samenwerking en vele wederzijdse bezoeken echt een vriend was geworden na een kort ziekbed was overleden. Lees op de producentpagina meer over deze markante gast en de toekomst van zijn wijnmakerij.

 

Meer producten van Celler Ardèvol

Download winesheet