Priorat Terra d’Hom

Celler Ardèvol

Ardevol Terra d'Hom wijnfles

De Terra d’Hom van Ardevol is een grootse wijn en bestaat uit 80% Syrah, 10% Merlot en 10% Carinyena.
Donkerpaarse kleur, pruimen, zwarte bes en iets van rokerigheid.
Kracht, alcohol, rijpe tannines maar ook fijne aanwezige zuren, waardoor deze wijn geen moment té log of zwaar wordt.

Geef de wijn zeker wat lucht als je hem nu drinkt. Of laat als je de mogelijkheid hebt nog een paar jaar rijpen in de kelder!

DruivensoortenCarignan, Merlot, Syrah
Herkomst: Porrera, Priorat, Spanje

Wijngaard

Bushvines hooggelegen op hellingen waar de “llicorell” aan de oppervlakte ligt, uitsteekt en afbrokkelt alsof het rottend hout is. Dit bijzondere gesteente -een mix van leisteen en kwarts- is rijk aan mineralen. Het zorgt ervoor dat de wortels van de planten keihard moeten werken om door de oppervlakte te komen en aan voeding te komen. Daarbij draagt het bij aan de waterhuishouding.
Deze bodem zorgt samen met het microklimaat en de vaak erg oude wijnstokken voor waanzinnige kwaliteitswijnen.
Hoewel de reputatie van Priorat gebaseerd is op oude stokken carignan en garnacha lijkt Josep Ardevol alle druivenrassen weliswaar als verschillend te erkennen, maar ze toch meer als medium van de terroir te zien dan als van belang voor hun ras-eigen smaken. Een beetje vergelijkbaar met Marcel Deiss die in de Alsace verschillende druiven in zijn grand cru wijngaarden naast elkaar laat groeien en deze samen vergist.

Vinificatie

Lange inweking, langzame vergisting, eigen gisten, zachte persing en 18 maanden rijping op nieuwe barriques.

Achtergrond

Josep’s familie komt uit Porrera, dat zelf in het dal ligt, maar de wijngaarden horen tot de hoogste van de Priorat.
Hij trok in 1995 terug naar zijn dorp, kocht met zijn broer en een vriend land en inventaris voor de wijnmakerij, en begon waar nodig de lang verlaten wijngaarden opnieuw te beplanten.
Josep voelt zich zeer verbonden met de streek en zijn inwoners en hij is een noeste vent met een uitgesproken mening en karakter, net als zijn wijnen.

Addendum:

Begin 2022 kregen we het verdrietige bericht dat Josep Ardevol, die na 14 jaar samenwerking en vele wederzijdse bezoeken echt een vriend was geworden na een kort ziekbed was overleden. Lees op de producentpagina meer over deze markante gast en de toekomst van zijn wijnmakerij.

 

 

Meer producten van Celler Ardèvol

Download winesheet