Rioja Blanco Finca la Nevera

Nivarius

Alles op de goede plaats hier in deze heerlijke, licht reductieve en haast lichtvoetige bergwijn van Nivarius. Er zijn mooie zuren, er is overtuigend druifkarakter van Rioja’s oudst bekende druif de maturana. Deze was vrijwel uitgestorven, maar Nivarius en enkele bondgenoten brengen de druif tot onvermoede prestaties.

De wijngaard Nevera bezit alle eigenschappen hiervoor en bepaalt het karakter. Dat krijgt wat extra cachet door een beschaafd likje nieuw Frans eiken.

DruivensoortMaturana
Herkomst: 26190 Nalda, Rioja, Spanje

Wijngaard

Alles staat bij Nivarius in het teken van “cool climate”. De (door Pedro Parra ge-analyseerde en) gekozen wijngaarden liggen op noordhellingen op 800 meter boven de zeespiegel. De bodem bestaat voor het grootste deel uit een halve meter zand bovenop een metersdikke kalkplaat vergelijkbaar met die in de Bourgogne. Men is in conversie naar biologische certificering sinds 2019 dus er wordt niet gespoten met bestrijdingsmiddelen.

Vinificatie

De met de hand geoogste druiven worden direct geperst en met eigen gist vergist op 35 hl. houten vaten. Hierop rijpt de wijn vervolgens nog 10 maanden. Aansluitend ondergaat de wijn nog een klein jaar flesrijping, voordat deze op de markt wordt gebracht.

Achtergrond

De Bodega Nivarius produceerde zijn eerste oogst in 2012 en werd gesticht door de broers Palacios Garcia, die in 1999 begonnen met een winery in Ribera del Duero en 10 jaar later naar Rioja kwamen.
Er is veel geïnvesteerd in het aantrekken van know-how, o.a. terroir-specialist Pedro Parra voor de bodemanalyses en wijnmaker Pablo Tascon. Pablo Tascoin verdiende zijn sporen als wijnmaker bij Rafael Palacios. Zijn godello uit Valdeorras “As Sortes” werd vele malen tot beste witte wijn van Spanje uitgeroepen.

Meer producten van Nivarius

Download winesheet