Saffredi

In oogstjaar 2012 overtrof volgens onder meer James Suckling en Antonio Galloni de Saffredi zijn mede-super-Toscanen (Masseto, Sassicaia, Ornellaia en Redigaff, allen meer dan drie keer zo duur). Eerstgenoemde gaf de wijn zelfs een perfecte score, namelijk 100 van de 100 punten. Iets wat wij opmerkten toen ineens op één dag allerlei buitenlandse gasten opbelden om te informeren naar de beschikbaarheid.
Inmiddels is de wijn prachtig op dronk en nog altijd een koopje voor liefhebbers.

DruivensoortenCabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Herkomst:

Wijngaard

De verschillende druiven voor deze wijn staan allen aangeplant in één wijngaard ten zuiden van de stad Grosseto, in het gebied met de Morellino di Scansano appellatie. Hoe het komt komt het, maar de kwaliteit van dit basis materieel lijkt alles uit de rest van deze appellatie te overtreffen.

Vinificatie

Le Pupille wisselt ongeveer zo vaak van wijnmaker als Juventus van coach. De grootste namen worden aangetrokken en nadat in 2011 ex- château Latour wijnmaker Cristian le Sommer zijn laatste oogst had geleid volgde aanstormend talent Luca d’Attoma hem op, met voornoemd resultaat. (best ever volgens de internationale pers)

Achtergrond

Elisabetta Gepetti was één van de pioniers van de streek. Haar toen zij nog jong was overleden schoonvader Fredi (aan wie zij de wijn opdroeg “Saffredi”) legde met zijn vriend Giacomo Tachis (ja die), de grondslag voor haar succes door de aankoop van de wijngaard.

Download winesheet