Saint-Aubin Champ Tirant
Jérôme Fornerot
In de neus fijne mineraliteit, gebrande noten. De smaak romig met hints van citrusfruit, witte bloemen en een lange afdronk met frisse zuren.
Druivensoort | Chardonnay |
Herkomst: | Saint Aubin, 8 Rue des Lavieres, Bourgogne, Frankrijk |
Wijngaard
De druiven voor de Saint-Aubin Champ Tirant komen van relatief jonge stokken in vergelijking met de 1er cru’s. Ze staan aangeplant in het verlengde van het dorp Saint-Aubin, op een bodem met kalksteen en klei. Dit perceel brengt witte Saint-Aubin’s voort waarbij vooral de focus op finesse en frisheid van het fruit ligt.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst. Eenmaal in de wijnmakerij worden ze licht gekneusd en vervolgens geperst in een pneumatische pers. Het sap wordt geklaard en gaat daarna door middel van zwaartekracht in eikenhouten vaten, waar het met natuurlijke gisten fermenteert.
De rijping vindt volledig plaats in eikenhouten vaten, waarvan 15% nieuw hout is, gedurende 12 maanden. Vervolgens wordt de wijn gedurende 3 maanden in een tank gemengd voordat hij op het domein wordt gebotteld.
Achtergrond
Jérôme’s familie, de Fornerots, zijn al sinds de zeventiende eeuw bewoners van het dorpje Saint-Aubin, als druiventelers en pepineristes dus kwekers van wijnstokken. Na de opleiding in Beaune ging Jérôme aan de slag op het domein van de familie. In 2004 kreeg hij de kans om zelf 4,5 hectare wijngaard te kopen in Maranges en Santenay. De opbrengsten van die investering konden in 2013 leiden tot het verkrijgen van zijn eerste eigen wijngaard in de Saint Aubin appellatie. Zo was het domein in 2018 tot 7,5 hectare uitgegroeid. In datzelfde jaar na het verscheiden van Jérôme’s vader werd nog de 9 hectare van de familie werd toegevoegd met onder andere percelen in de (beste van de appellatie) premier cru’s en Remilly en Chatenière.