Saint-Aubin 1er cru les Perrières

Jérôme Fornerot

Saint Aubin premier cru les Perrieres

Dit is rode Saint-Aubin zoals ie bedoeld is. Met klein rood fruit, fijne en precieze contouren en een kenmerkend kalkachtig accent.

DruivensoortPinot Noir / Spätburgunder / Pinot Nero
Herkomst: Saint Aubin, 8 rue des lavieres

Wijngaard

Op de zuidhellingen van de Rochepot, naast het dorpje Gamay ligt deze premier cru wijngaard, zo genoemd naar de voormalige steengroeve. Deze staat aangeplant met 60 jaar oude, Guyot en Royat gesnoeide, pinot fin.

Vinificatie

Na de handmatige oogst worden de druiven geselecteerd en ontsteeld en gedurende twee tot drie weken vergist. Nadat de wijnen zijn overgestoken, rijpen ze nog een jaar op voor vijftien procent nieuwe demi-muids, vaten van zeshonderd liter. Tenslotte wordt de wijn gebotteld en na nog een half jaar flesrijping vrijgegeven.

Achtergrond

Jérôme’s familie, de Fornerots, zijn al sinds de zeventiende eeuw bewoners van het dorpje Saint-Aubin, als druiventelers en “pepineristes” dus kwekers van wijnstokken. Na de opleiding in Beaune ging Jérôme aan de slag op het domein van de familie. In 2004 kreeg hij de kans om zelf 4,5 hectare wijngaard te kopen in Maranges en Santenay. De opbrengsten van die investering konden in 2013 leiden tot het verkrijgen van zijn eerste eigen wijngaard in de Saint-Aubin appellatie. Zo was het domein in 2018 tot 7,5 hectare uitgegroeid. In datzelfde jaar werden na het verscheiden van Jérôme’s vader, nog de 9 hectare van de familie toegevoegd. Waaronder percelen in de beste van de appellatie premier cru’s “en Remilly” en “Chatenière”.

Download winesheet