Saint Aubin Premier Cru Chatenières

Jérôme Fornerot

Wijnfles Saint Aubin Fornerot

Exotische specerijen, citroenschil, en reductieve rokerigheid vullen het glas op een verleidelijke manier. De frisse stijl maakt de wijn zeer levendig en geeft deze een haast Chablisesque precisie.

DruivensoortChardonnay
Herkomst: Saint Aubin, 8 rue des lavieres

Wijngaard

Deze premier cru wijngaard met zuidelijke expositie ligt aan de rand van het gehucht Gamay, waar getuige de naam kennelijk vroeger veel kastanjes stonden. Normaal staat deze avondzonrijke helling garant voor opulente wijnen, maar Jerôme mikt op focus en precisie en maakt hier eerder verfijnd frisse dan dikke Saint Aubin.

Vinificatie

De druiven voor deze wijn worden eerst gekneusd en vervolgens geperst. Het sap wordt overgestoken op eiken vaten voor vergisting met eigen gisten. Na de gisting gaat de wijn op voor-één-vierde-nieuwe pièces voor een vatrijping van een jaar.

Achtergrond

Jérôme’s familie, de Fornerots, zijn al sinds de zeventiende eeuw bewoners van het dorpje Saint Aubin, als druiventelers en “pepineristes” dus kwekers van wijnstokken. Na de opleiding in Beaune ging Jérôme aan de slag op het domein van de familie, en in 2004 kreeg hij de kans om zelf 4,5 hectare wijngaard te kopen in Maranges en Santenay. De opbrengsten van die investering konden in 2013 leiden tot het verkrijgen van zijn eerste eigen wijngaard in de Saint Aubin appellatie. Zo was het domein in 2018 tot 7,5 hectare uitgegroeid waaraan in dat zelfde jaar na het verscheiden van Jérôme’s vader nog de 9 hectare van de familie werd toegevoegd met onder andere percelen in de (beste van de appellatie) premier cru’s “en Remilly” en “Chatenière”.

Meer producten van Jérôme Fornerot

Download winesheet