Saint-Aubin Premier Cru en Remilly Blanc
Jérôme Fornerot
Van oudsher lag de reputatie van Saint-Aubin een trapje lager dan de grote drie: Chassagne, Puligny en Meursault. Maar dat reputatieverschil vervaagt en als je deze Premier Cru proeft – en Remilly grenst aan de ene kant aan Puligny en de andere aan Chassagne – dan snap je dat direct.
Kracht, verfijning, rokerige mineraliteit, precieze zuren, wat oranjebloesem in de neus en rijp wit fruit en specerijen in mond: alles wat je zoekt in een topwijn uit de Côte de Beaune vind je hier terug.
Druivensoort: | Chardonnay |
Herkomst: | Saint Aubin, 8 Rue des Lavieres, Bourgogne, Frankrijk |
Wijngaard
Dit perceel ligt aan de zuidkant van Saint-Aubin, grenzend aan de Grand Cru-appellatie “Chevalier Montrachet.” De bodem is zeer kalkrijk, met harde, onregelmatige stenen die soms de oppervlakte bereiken. Het zuidelijk gelegen perceel is in 1988 aangeplant en beslaat 30 are. De wijnstokken worden gesnoeid volgens de Guyot simple- en Guyot Poussard-methode en worden op een milieubewuste manier beheerd.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geplukt. Eenmaal in de wijnmakerij worden ze licht gekneusd en vervolgens geperst in een pneumatische pers. Het sap wordt geklaard en door middel van zwaartekracht in eikenhouten vaten gedaan, waar het fermenteert met natuurlijke gisten. De rijping vindt volledig plaats in eikenhouten vaten, waarvan 25% nieuw hout is, gedurende 15 maanden. Daarna wordt de wijn gedurende 3 maanden in een tank geassembleerd voordat hij op het domein wordt gebotteld.
Achtergrond
Jérôme’s familie, de Fornerots, zijn al sinds de zeventiende eeuw bewoners van het dorpje Saint-Aubin, als druiventelers en “pepineristes” dus kwekers van wijnstokken. Na de opleiding in Beaune ging Jérôme aan de slag op het domein van de familie. In 2004 kreeg hij de kans om zelf 4,5 hectare wijngaard te kopen in Maranges en Santenay. De opbrengsten van die investering konden in 2013 leiden tot het verkrijgen van zijn eerste eigen wijngaard in de Saint-Aubin appellatie. Zo was het domein in 2018 tot 7,5 hectare uitgegroeid. In datzelfde jaar na het verscheiden van Jérôme’s vader werd nog de 9 hectare van de familie toegevoegd met onder andere percelen in de (beste van de appellatie) premier cru’s en Remilly en Chatenière.