Saumur blanc Hunaudière
Fabien Duveau
Deze chenin blanc ‘Hunaudière’ van Duveau ruikt naar groene kruiden, citroen en geroosterde hazelnoten. Mooie zuren ingebed in
een volle structuur. Zó lekker bij gebakken schol!
Druivensoort | Chenin Blanc |
Herkomst: | Chacé, Loire, Frankrijk |
Wijngaard
De wijngaard voor deze chenin blanc Hunaudière ligt net ten noorden van Brèze, en de bodem is rijk aan vuursteen en tufsteen. Er wordt niet gespoten en er wordt geen kunstmest gebruikt.
Vinificatie
De vergisting van deze chenin blanc gebeurt zoals alle wijnen van Duveau zonder toegevoegde gisten. 80 procent van de wijn rijpt op grote betonnen cuves, 20 procent op oude demi-muids. De wijn ligt na de vergisting nog een half jaar op de gist met een wekelijkse battonage. Er wordt gedurende het hele proces niets toegevoegd allen bij botteling een kleine dosis sulfiet.
Achtergrond
De vader en grootvader van Fabien maakten nog gewoon één cuvée en verkochten een groot gedeelte van de opbrengst van de wijngaarden in Chacé in bulk. Fabien zag echter het enorme kwaliteitspotentieel van de familiewijngaarden en begon na stages in Bordeaux en Napa met het apart vinifiëren van elk perceel en de overgang naar biologische wijnbouw en gebruik van eigen gisten voor de vinificatie.
Wij hebben ook de “grote broer” van de Hunaudière (eveneens 100% chenin blanc) in ons assortiment: Saumur Blanc Les Poyeux
Fabien Duveau is de buurman van het meest prestigieuze wijnhuis uit deze regio, met een haast “mythische” status: Clos Rougeard