Saumur blanc les Poyeux

Fabien Duveau

Chenin blanc in zeer rijke en krachtige vorm. Niet rijk van rijpheid, maar rijk van breedte, aroma en mondgevoel. Dat mondgevoel biedt romigheid en een flinke structuur, bijgestaan door een waaier aan geuren, van kurkuma en dille tot boenwas en hooi en een sappige dosis gele pruimen en golden delicious.
Een dijk van een wijn voor bij een rijk visgerecht.

DruivensoortChenin Blanc
Herkomst: Chacé, Loire, Frankrijk

Wijngaard

De Poyeux wijngaard is vooral beroemd omdat er één van de meest iconische rode wijnen van de Loire vandaan komt: die van buurman Clos Rougeard. De oma van Fabien was kennelijk erg eigenwijs en de door haar aangeplante chenin blanc stokken zijn de enige in de verder door anderen met alleen cabernet franc beplante wijngaard.

Vinificatie

De ontsteelde en met de hand geplukte chenin wordt in de basketpress geperst om vervolgens een jaar op eiken vaten van diverse leeftijd te rijpen in de middeleeuwse kelder onder het domein.

Achtergrond

De vader en grootvader van Fabien maakten nog gewoon één cuvée maakten en verkochten een groot gedeelte van de opbrengst van de wijngaarden in Chacé in bulk. Fabien zag echter het enorme kwaliteitspotentieel van de familiewijngaarden en begon na stages in Bordeaux en Napa met het apart vinifiëren van elk perceel en de overgang naar biologische wijnbouw en gebruik van eigen gisten voor de vinificatie.

Meer producten van Fabien Duveau

Download winesheet