Saumur Champigny le Bourg

Fabien Duveau

De donkere, zijdeachtige en rijke stijl van deze cabernet franc Le Bourg doet denken aan die van een fijne Pomerol. Alles zit op de goede plaats en de balans lijkt vanzelfsprekend, met zijn complete gamma aan specerijen, tabak, vlierbessen en pruimen compact samengebald in een soepele en vrij slanke compositie.
De lengte onderstreept de noblesse van deze wijn op grand cru niveau.

DruivensoortCabernet Franc
Herkomst: Chacé, Loire, Frankrijk

Wijngaard

Le Bourg is de beroemdste cru van de appellatie, met name dankzij buurman Clos Rougeard en is gelegen direct ten oosten van Saumur aan de zuidzijde van de Loire. de bodem bestaat vooral uit kalkhoudende klei met verbrokkelde tuffeau. De wijnstokken zijn gemiddeld 50 jaar oud en de wijngaard wordt biodynamisch bewerkt.

Vinificatie

De druiven worden met de hand geoogst, ontsteeld, en met eigen gisten vergist. Na het klaren wordt
de wijn overgestoken op betonnen cuves waar ze nog ongeveer een jaar rijpt.

Achtergrond

De vader en grootvader van Fabien maakten nog gewoon één cuvée en verkochten een groot gedeelte van de opbrengst van de wijngaarden in Chacé in bulk. Fabien zag het enorme kwaliteitspotentieel van de familiewijngaarden en begon na stages in Bordeaux en Napa met het apart vinifiëren van elk perceel en de overgang naar biologische wijnbouw en gebruik van eigen gisten voor de vinificatie.

Naast Le Bourg hebben wij ook de andere rode wijn van Fabien Duveau: Saumur Champigny les Menais evenals zijn witte wijnen Saumur blanc Hunaudière en Saumur blanc les Poyeux

Als je een bezoek gaat brengen aan de regio Loire of meer wilt weten over de gebieden en producenten, is het leuk om eens te kijken op de website van Vins val de Loire

Meer producten van Fabien Duveau

Download winesheet