Saumur Champigny le Bourg

Fabien Duveau

De donkere, zijdeachtige en rijke stijl van deze cabernet franc doet denken aan die van een fijne Pomerol. Alles zit op de goede plaats en de balans lijkt vanzelfsprekend, met zijn complete gamma aan specerijen, tabak, vlierbessen en pruimen compact samengebald in een soepele en vrij slanke compositie.
De lengte onderstreept de noblesse van deze wijn op grand cru niveau.

Druivensoort: Cabernet Franc
Herkomst: Chacé, Loire, Frankrijk
Duurzaamheid: In Conversie

Wijngaard

Le Bourg is de beroemdste cru van de appellatie, met name dankzij buurman Clos Rougeard en is gelegen direct ten oosten van Saumur aan de zuidzijde van de Loire. de bodem bestaat vooral uit kalkhoudende klei met verbrokkelde tuffeau. De wijnstokken zijn gemiddeld 50 jaar oud en de wijngaard wordt biodynamisch bewerkt.

Vinificatie

De druiven worden met de hand geoogst, ontsteeld, en met eigen gisten vergist. Na het klaren worden de wijnen overgestoken op betonnen cuves waar deze nog ongeveer een jaar rijpt.

Achtergrond

Terwijl de vader en grootvader van Fabien nog gewoon één cuvée maakten en een groot gedeelte van de opbrengst van de wijngaarden in Chacé in bulk verkochten zag Fabien het enorme kwaliteitspotentieel van de familiewijngaarden en begon hij, na stages in Bordeaux en Napa met het apart vinifiëren van elk perceel en de overgang naar biologische wijnbouw en gebruik van eigen gisten voor de vinificatie.

Meer producten van Fabien Duveau

Download winesheet