Saumur Champigny les Menais

Fabien Duveau

De quintessentie van cabernet franc, deze Saumur Champigny van Fabien Duveau. En het bewijs dat fijne wijn niet hoogdravend of dik hoeft te zijn. De kenmerkende geur met kersenfruit, laurier en groene kruiden zet direct een prikker op de kaart van dit deel van de Loire en de fijne sappige structuur van de wijn komt extra mooi uit bij een serveertemperatuur van een graad of 15.

Druivensoort: Cabernet Franc
Herkomst: Chacé, Loire, Frankrijk
Duurzaamheid: In Conversie

Wijngaard

Hier is de bodem wat zanderiger, wel ook vermengd met kalksteen, en of er een causaal verband is met de iets slankere, frissere stijl dan de le Bourg...het is geen harde wetenschqp maar het lijkt wel zo te zijn.

Vinificatie

Ontsteling, vergisten met eigen gist en een rijping van een klein jaar op betonnen cuves, Fabien laat liefst de wijn zo veel mogelijk zichzelf maken. Bij het bottelen voegt hij een kleine dosis sulfiet toe.

Achtergrond

Terwijl de vader en grootvader van Fabien nog gewoon één cuvée maakten en een groot gedeelte van de opbrengst van de wijngaarden in Chacé in bulk verkochten zag Fabien het enorme kwaliteitspotentieel van de familiewijngaarden en begon hij, na stages in Bordeaux en Napa met het apart vinifiëren van elk perceel en de overgang naar biologische wijnbouw en gebruik van eigen gisten voor de vinificatie.

Meer producten van Fabien Duveau

Download winesheet