Saumur Champigny les Menais

Fabien Duveau

De quintessentie van cabernet franc, deze Saumur Champigny van Fabien Duveau. En het bewijs dat fijne wijn niet hoogdravend of dik hoeft te zijn. De kenmerkende geur met kersenfruit, laurier en groene kruiden zet direct een prikker op de kaart van dit deel van de Loire en de fijne sappige structuur van de wijn komt extra mooi uit bij een serveertemperatuur van een graad of 15.

DruivensoortCabernet Franc
Herkomst: Chacé, Loire, Frankrijk

Wijngaard

Hier is de bodem wat zanderiger, wel ook vermengd met kalksteen, en of er een causaal verband is met de iets slankere, frissere stijl dan de Saumur Champigny le Bourg…het is geen harde wetenschap maar het lijkt wel zo te zijn.

Vinificatie

Ontsteling, vergisten met eigen gist en een rijping van een klein jaar op betonnen cuves, Fabien laat liefst de wijn zo veel mogelijk zichzelf maken. Bij het bottelen voegt hij een kleine dosis sulfiet toe.

Achtergrond

De vader en grootvader van Fabien maakten nog gewoon één cuvée Saumur Champigny en verkochten een groot gedeelte van de opbrengst van de wijngaarden in Chacé in bulk. Fabien zag echter het enorme kwaliteitspotentieel van de familiewijngaarden en begon na stages in Bordeaux en Napa met het apart vinifiëren van elk perceel en de overgang naar biologische wijnbouw en gebruik van eigen gisten voor de vinificatie.

Kijk dus vooral ook even naar de Saumur Champigny le Bourg die wijn in ons assortiment hebben.

Fabien Duveau is de buurman van het meest prestigieuze wijnhuis uit deze regio, met een haast “mythische” status: Clos Rougeard

Meer producten van Fabien Duveau

Download winesheet