Sauternes les Carmes de Rieussec

Château Rieussec

De tweede wijn van Rieussec heeft dit jaar absoluut de allure van een eerste wijn. Wat een supercomplete Sauternes is dit, met weelderigheid en spanning, sinaasappelschilletjes, vlierbloesem, honing en specerijen ingepakt in een gouden pakketje met prachtige zuren.

Druivensoorten: Muscadelle, Sauvignon Blanc, Semillon
Herkomst: Fargues, Frankrijk

Wijngaard

De wijngaard is één van de grootste van de appellatie en beslaat zo'n 93 hectare. Gelegen naast Yquem, tussen Sauternes en Langon. Één druivenstok is goed voor ongeveer één glas Sauternes.

Vinificatie

De oogst beslaat soms wel 2 maanden, gedurende welke de ontwikkeling van de botrytis nauwgezet wordt gevolgd, en alleen de druiven die op dat moment in perfecte staat verkeren worden geplukt. Vergisting op houten vaten, de vinificatiekelder is sinds de overname door Lafite helemaal vernieuwd. De wijnen rijpen na de vergisting nog anderhalf jaar op voor de helft nieuw eiken.

Achtergrond

In de 18e eeuw waren de Carmelieter monniken van Langon de eigenaar van het Rieussec. Zij werden in de Franse revolutie onteigend, waarna het château als nationaal erfgoed werd verkocht aan monsieur Marheilhac in 1790. In 1855 werd het als premier cru classé geklassificeerd, en dat is het nu nog.

Download winesheet