slint chardonnay

Ochota Barrels

slint chardonnay ochota barrels wijnfles

Zoals alle wijnen van ochota barrels: eigenwijs en compleet eigen stijl. Meer fruit dan Bourgogne, meer mineraliteit dan bijna alle andere Australische chardonnay. Zeker een koele stijl, maar ook breedte en wat tonen in het lagere register van gebrande hazelnoot. Puur en direct en geeft een tintelend gevoel van schoonheid.

DruivensoortChardonnay
Herkomst: Basket Range, Adelaide Hills, Australië

Wijngaard

De Bourgondische chardonnay klonen staan op een op het noorden geörienteerde steile helling in Lenswood op zo’n 550 meter hoogte.

Vinificatie

Amber en Taras zijn detail-freaks, in ieder kenbaar detail hebben ze zich verdiept. Over het houtgebruik van deze cuvée zegt Amber: “we gooiden de wijn met vaste bestanddelen en al in zeven Tronçais barriques en een één keer gebruikt Chassin puncheon.” Dat blijkt bij navraag een speciaal pièce-achtig Bourgognevat van een (in bepaalde kringen) beroemde Franse tonneliersfamilie.
Acht weken lang wordt de wijn wekelijks omgeroerd en de malo voltrekt zich gedeeltelijk, in voorgaande jaren werd deze helemaal geblokkeerd maar voortschreidend inzicht bracht de Ochota’s tot deze benadering.

Achtergrond

De oogst 2020 was de laatste van de hand van de legendarische Taras Ochota. Hij werd tragisch jong (hij werd 49) geveld door een chronische ziekte waar hij al jaren aan leed, maar zijn onbegrensde energie
bestaat voort. In herinneringen, en ook door het levenswerk dat Amber met hem opbouwde en nu met steun van de kleine gemeenschap van vrienden in Basket Range (waaronder Taras’ bejaarde vader) voortzet:
dus in de unieke wijnen van hun micro winery.
Met een geheel eigen benadering en lak aan conventies. Voorliefde voor cool climate wijnen en een noble sauvage-achtige combinatie van non-interventionisme en oenologische know-how verenigt ochota barrels het beste van twee werelden in zich.

In ons assortiment zijn ook de rode wijnen van ochota barrels te vinden: fugazi grenache, where’s the pope syrah en a forest pinot noir.

De chardonnay is vernoemd naar de Amerikaanse rockband Slint.

 

Are you interested in purchasing wines by ochota barrels and do you live outside the EU?  Please contact us by e-mail at: order@ariszetal.nl

 

Meer producten van Ochota Barrels

Download winesheet