Solo per Noi frizzante Col Fondo

Cavazza

In 1895 vond Federico Martinotti de charmat-methode uit en iedereen die wel eens een glaasje prosecco heeft gedronken weet wat daar het resultaat van is.
Maar hoe smaakte prosecco vóór 1895?
Het antwoord op die vraag heb je in je hand.
Col Fondo is mousserende wijn waarbij de wijn in de fles heeft gegist en waar de gistcellen nog in de fles zitten.
Dit beïnvloedt de smaak en ook de troebelheid van het drankje, het is net anders, heerlijk fris.
Met andere aroma’s die samenhangen met de aanwezigheid van de gist.

Saluti cordiali van de familie Cavazza die voor eigen gebruik ( solo per noi ) altijd een kleine hoeveelheid wijn op de old skool manier is blijven maken.

DruivensoortDurella Gentile, Garganega
Herkomst: Montebello Vicentino, Veneto, Italië

Wijngaard

Volgens Elisa Cavazza krijgt de durella zijn meest expressieve karakter als die wordt verbouwd in de heuvels van Selva di Montebello. Naast deze druif wordt er een plukje garganega uit de Bocara wijngaard toegevoegd voor wat meer kracht en kruidige vulling.

Vinificatie

De druiven worden direct na de oogst eind september geperst en na de eerste gekoelde vergisting op tank (waarbij nog niet alle suikers zijn vergist) op fles gebracht. Samen met wat gist uit de wijngaard die met een emmertje rijpe druiven voor een startcultuur zorgt. Kroonkurk erop en het koolzuur en de gist blijven in de fles. Sui lieviti zeggen ze, dus op de gist.

Achtergrond

De familie Cavazza bezit in deze provincie twee wijnmakerijen. Één voor de witte wijnen en één in de Colli Berici waar de blauwe druiven staan aangeplant. Waarvandaan je een fabuleus uitzicht over de vallei hebt: Cicogna. Het bedrijf begon in 1928 met de aankoop van de kleine garganega wijngaard Bocara Gambellara Classico en de toen nog bescheiden wijnmakerij er naast. Echter wisten de achtereenvolgende generaties steeds met succes kansen te verzilveren, zodat nu de gezinnen van drie broers en twee zussen het bedrijf leiden en er van leven. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, het bedrijf is energieneutraal door zelf opgewekte zonne-energie en er wordt zeer bewust omgegaan met water en bestrijdingsmiddelen. Alles vastgelegd in de strenge eisen van SQNPI, de Italiaanse instantie die duurzaamheid bij bedrijven controleert en certificeert.

Lees meer over de wijnen van de familie Cavazza op hun site cavazzawine.com 

Meer producten van Cavazza

Download winesheet