Terra Alta Chardonnay Barriques

La Botera

30 jaar oude stokken chardonnay van de tochtige hoogvlaktes, dat geeft genoeg frisheid en mineraliteit voor een flink traditionele vinificatie, dacht wijnmaker Josep bij Botera, en hij voedde de wijn onder frequente battonage op op nieuw eiken vaten uit Frankrijk. Rijk en romig!

Druivensoort: Chardonnay
Herkomst: Batea, Terra Alta, Spanje
Duurzaamheid: High Environmental Value

Wijngaard

De 2 hectare grote wijngaard la Macarena ligt op 400 meter hoogte, een beetje beschut tussen wat omliggende toppen en heeft een zeer arme kalkbodem. Het zijn de oudste chardonnaystokken van de regio, zo'n dertig jaar geleden aangeplant.

Vinificatie

8 uur inweking op 8 graden, lange gekoelde vergisting voor de eerste helft op betonnen cuves en vervolgens op demi-muids. Battonnage gedurende 1 maand en vervolgens nog 2 maanden extra rijping op nieuw hout.

Achtergrond

Batea is al duizenden jaren een belangrijke plaats in de regio, ook nu, hoewel vooral voor de wijn. Er wonen slechts 2000 mensen, dus je kan je voorstellen dat de regio behoorlijk desolaat en afgelegen is. Het is deze positie dan ook die er voor zorgt dat pas nu, mondjesmaat en in het kielzog van Priorat en Montsant, Terra Alta bekend raakt als producent van kwaliteitswijnen.

Meer producten van La Botera

Download winesheet