Touraine Chenonceaux la Long Bec

Domaine des Echardières

Echardieres Touraine Chenonceaux

De wijngaarden van Chenonceaux op de zuidoever van de Cher geven de beste sauvignons van de Touraine streek, met veel concentratie. Deze worden ook iets later geoogst waardoor deze witte wijn lekkere accenten van perzik en zwarte bes heeft.

DruivensoortSauvignon Blanc
Herkomst: 16 route de la Varenne - 41400 Angé, Loire, Frankrijk

Wijngaard

De wijngaarden in deze relatief nieuwe appellatie werden geselecteerd op het hoge kalkgehalte in de bodem. Dit is kenmerkend voor dit gebied rond het dorpje Chenonceaux. Met slechts een paar honderd inwoners, geniet dit dorpje toch grote bekendheid  vanwege het spectaculaire, met de voeten in het water staande Château de Chenonceau.
De druiven worden iets later geoogst dan die in de omringende wijngaarden.

Vinificatie

De wijnen worden korte tijd ingeweekt met de schillen. Afhankelijk van het jaar met gedeeltelijk eigen en gedeeltelijk geselecteerde gisten op lage temperatuur – zo rond de 16 graden – vergist op staal. De temperatuurregulatie voorkomt de malolactische vergisting. Na de vergisting rijpt de wijn op de lies gedurende een half jaar.

Achtergrond

Luc Poulain studeerde oenologie en kocht in 2000 het domein Échardières, met de belofte van de oude boer hem het vak te zullen leren en hem alle hoeken van de wijngaarden te leren kennen. Met behulp van twee studievrienden bedacht hij kleine aanpassingen en inmiddels is Luc gekozen tot president van de appellatie.

Meer producten van Domaine des Echardières

Download winesheet