Trans Douro Express Superior tinto

Mateus Nicolau de Almeida

Trans Douro Express Almeida wijnfles

De Trans Douro Express is een  krachtige karakterwijn uit Portugal van één van de grote nieuwe talenten van de Douro, Mateus Nicolau de Almeida. Hoewel de herinnering aan port niet ontbreekt, met donkere smaaktonen van jeneverbes en cacao, maken de mineraliteit en precisie er echt fine wine van. Het rijpe karakter en de stevige tannines van deze rode wijn wakkeren de zin in geroosterd varkensvlees aan.

DruivensoortenTinta Amarela, Tinta Barocca, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
Herkomst: Caminho Curral Teles Apartado 43, 5150-636 Vila Nova de Foz Côa, Douro, Portugal

Wijngaard

Deze wijngaard is gesitueerd in de Douro superior, de Portugese sub-regio die het meest landinwaarts ligt.

De hoge ligging brengt welkome verkoeling, dit scheelt tot wel drie graden met de meer richting Porto gelegen Cima Corgo en Baixo Corgo. Hierdoor doen de druiven er langer over om te rijpen. Dit langere groeiseizoen is één van de factoren die de wijn zijn sterke karakter geven.

Vinificatie

De druiven worden zonder verdere toevoegingen of beïnvloeding in cementen cuves vergist met eigen gist. Hier ontwikkelen ze zich nog acht maanden verder alvorens gebotteld te worden.

 

Achtergrond

Hoewel Mateus’ familie al generaties lang wijn maakt in de Douro, heeft hij toch eigenhandig en beginnend in een klein schuurtje en zonder eigen wijngaarden stap voor stap zijn eigen wijnmakerij opgebouwd. Wel heeft hij heel goed meegekregen waar het om gaat in de Douro, de verschillende aspecten van het terroir die bepalend zijn voor de kwaliteit van de wijnen.

Tot een jaar of veertig geleden was in dit wijngebied nauwelijks aandacht voor droge wijnen.  Iedereen vond dat het in het gebied vooral ging om het blenden van verschillende wijnen. Echter gedurende het leven van Mateus ontstond langzaam inzicht in het belang van de verschillende bodems.  Pas de laatste tien jaar wordt steeds meer de waarde van hoogteligging ingezien.

Toevallig of niet: Mateus’ familie maakt al generaties lang wijn in de Douro Superior. Met hoogtes tot wel 700 meter en met lokaal, zoals in zijn thuisbasis Vila Nova de Foz Côa, unieke verticale lagen blauwe leisteen. Tussen de lagen leisteen breken de wortels door om zo de plant in staat te stellen de droge zomers en koude winters te doorstaan.

Van deze superproductieve wijnmaker selecteerden wij naast deze karakteristieke rode wijn van Touriga Nacional ook een prachtige witte wijn, de Douro Branco Amon de Kelia.

 

De wijnen van Mateus de Almeida zijn geselecteerd voor verkoop in de Arisz et al. webshop.

 

Download winesheet