Vermentino Lintori

Capichera

witte wijnfles vermentino Lintori van Capichera

Van de vermentino’s van Capichera is deze Lintori de meest frisse. Maar de wijnen van Capichera zijn blockbusters. Verwacht dus nog altijd explosieve bloemenaroma’s, exotische kaneel, five spices en gemberindrukken. Met daarnaast een flinke dosis dik geel fruit. Drinkt netjes droog af met een zweempje geconfijte citrus en een heerlijke mineraliteit.

DruivensoortVermentino
Herkomst: Arzachena, Sardinië, Italië

Ik ging naar Sardinië met de vraag: kan Vermentino witte wijnen met complexiteit en op topniveau voortbrengen? Ik kwam terug met Capichera en een evangelisch animo de wereld mijn conclusie te verkondigen. Deze wijnen combineren prachtig met rijke visgerechten, gerechten met Pacific-invloeden, met fruit, met verse kruiden en met knoflook. Maar ook stevig genoeg voor wit vlees, gevogelte, voor tafels met verschillende hoofdgerechten die toch graag wit willen drinken. De vulcanische granietbodems van Gallura -het noordoosten van Sardinië- zijn een deel van het geheim. Lintori betekent overigens ochtenddauw.

Wijngaard

De druiven voor de vermentino Lintori van Capichera komen van de jongste wijngaarden. Ze staan aangeplant op een zanderige, steenachtige bodem rijk aan graniet. De opbrengst is ongeveer 60 tot 70 hectoliter per hectare.

Vinificatie

De oogst vindt plaats tussen eind augustus en begin september en de pluk gebeurt uitsluitend met de hand. Voor zowel de vergisting als de rijping van de wijn worden uitsluitend roestvrijstalen vaten gebruikt.

Achtergrond

Aan de voet van de belangrijkste archeologische site van Sardinië: de Tombe dei Gigantes, liggen de wijngaarden van de familie Ragnedda.
Zij spelen al decennia een voortrekkersrol in de Sardijnse wijnbouw. Toen iedereen nog dacht dat sauvignon en chardonnay de heilige graal waren, stapten zij uit de DOCG omdat ze slechts met lokale druiven (carignano en vermentino) wilden werken.

 

Meer producten van Capichera

Download winesheet