Vermentino Lintori

Capichera

Van de vermentino’s van Capichera is dit de meest frisse. Maar de vermentino’s van Capichera zijn blockbusters, dus verwacht nog altijd explosieve bloemenaroma’s en exotische kaneel, five spices, gemberindrukken, naast dik geel fruit. Drinkt netjes droog af met een zweempje geconfijte citrus en een heerlijke mineraliteit.

Druivensoort: Vermentino
Herkomst: Arzachena, Sardinië, Italië
Duurzaamheid: Vegan
Ik ging naar Sardinië met de vraag: kan Vermentino witte wijnen met complexiteit en op topniveau voortbrengen? Ik kwam terug met Capichera en een evangelisch animo de wereld mijn conclusie te verkondigen. Deze wijnen combineren prachtig met rijke visgerechten, gerechten met Pacific-invloeden, met fruit, met verse kruiden en met knoflook. Maar ook stevig genoeg voor wit vlees, gevogelte, voor tafels met verschillende hoofdgerechten die toch graag wit willen drinken. De vulcanische granietbodems van Gallura -het noordoosten van Sardinië- zijn een deel van het geheim. Lintori betekent overigens ochtenddauw.

Achtergrond

Aan de voet van de belangrijkste archeologische site van Sardinië: de Tombe dei Gigantes, liggen de wijngaarden van de familie Ragnedda. Zij spelen al decennia een voortrekkersrol in de Sardijnse wijnbouw, en toen iedereen nog dacht dat sauvignon en chardonnay de heilige graal waren, stapten zij uit de DOCG omdat ze slechts met lokale druiven (carignano en vermentino) wilden werken. Zoon Emanuele neemt de laatste jaren langzaamaan het roer over, maar aan de werkwijze in kelder en wijngaard zal hij weinig veranderen, is de verwachting.

Meer producten van Capichera

Download winesheet