Over Arisz et al.

Introductie

Arisz et al. werd in 2001 opgericht door Allard Arisz. In eerste instantie begon hij in een kelder op het Wilhelmina Gasthuisterrein in Amsterdam. Hier sloeg hij de eerste zelf geïmporteerde dozen en pallets op. In 2007 trad Suzanne van Dalen toe als compagnon. Inmiddels was Arisz et al. verhuisd naar de Nieuwe Keizersgracht 28 sous waar tot op de dag van vandaag het kantoor gevestigd is.

The Roast: Op 7 maart 2017 brandde het magazijn van Arisz et al. in Amsterdam Noord volledig uit. De oorzaak was brandstichting bij een aanpalend bedrijf, waarbij een explosie leidde tot het instorten van een tussenmuur en het overslaan van de brand. Een zwarte dag in de historie van Arisz et al. maar dankzij de hulp van klanten, leveranciers, collega’s en nog veel meer begon Arisz et al. te bouwen aan een nieuwe toekomst.

Allard Arisz

Oprichter en naamgever met vooruitziende blik. Dat blijkt wel uit de toevoeging van ‘et al.’ aan de naam van het bedrijf. Want je wijnliefde professionaliseren is leuker samen met gelijkgestemden!
Allard is adviseur en wijngeweten van restaurateurs en cateraars. Maar bovenal een echte wijn-nerd die wekelijks tientallen, soms honderden wijnen proeft. Hij leest vrijwel alles van enig belang dat over wijn geschreven wordt en hij zit dicht op ontwikkelingen in de markt.
In 2011 en 2016 won hij de Grand Prix Saint Hubert.
Allard heeft een voorkeur voor wijnen met een gevoel van lokaliteit, die een notie van hun geboortegrond in zich dragen. Dit vindt u dan ook terug in het assortiment van Arisz et al.

Suzanne van Dalen

Sinds 2007 zakelijk compagnon van Allard en de et al. -oftewel latijn voor en anderen- van Arisz et al. Allard en Suzanne waren ooit collega’s in de hotellerie. Suzanne hielp vanaf de oprichting van het bedrijf in 2001 bij proeverijen. Op een goede dag besloot ze haar ondernemersbloed te volgen en de hotellerie in te wisselen voor een carrière in de wijnhandel. Suzanne is een geboren ondernemer en heeft praktische vaardigheden en inzichten met de paplepel ingegoten gekregen. Over wijn wordt vaak veel te moeilijk gedaan, vindt Suzanne. ‘Er zit een flinke dosis snobisme in de wereld van wijn.’ Vraag haar dan ook niet naar haar favoriete druif of wijn. ‘Iedere wijn heeft zijn moment. De juiste wijn wordt niet alleen bepaald door het eten, maar door alle omgevingsfactoren.’

Fons Tünnissen

Al voordat Arisz et al. überhaupt was opgericht, was Fons werkzaam in de wijnhandel en gediplomeerd vinoloog. Sinds maart 2017 werkt hij bij Arisz et al.
Eigenlijk is Fons een vineus zwaargewicht die zich bezig houdt met de logistiek maar die ook graag proeverijen en cursussen verzorgt.
Fons is toegewijd, hij leest veel, proeft veel en bezoekt veel wijngebieden. Hij heeft zijn sporen verdiend in de wijn en weet waar hij het over heeft.
Fons' persoonlijke voorkeur gaat uit naar klassieke wijnen. Je maakt hem blij met Puligny-Montrachet of Brunello di Montalcino. ‘Oh, en Champagne, want dat verveelt nooit.’

Nick Riethoff

De weg van Nick had ook naar Rome kunnen leiden, maar hij leidde naar Arisz et al.! Het hele curriculum van Nick ging stap voor stap de kant van de Nieuwe Keizersgracht op: business-school met stage in Malaga, vinologenopleiding, sommelier in drie respectievelijke sterrenrestaurants! Nick versterkt ook onze wijninhoudelijke en commerciële kant versterken en wij zijn daar erg blij mee. Al voordat de inkt van zijn contract goed en wel was opgedroogd was Nick al met en zonder ons naar Vinitaly, Weszeli, Corino, Cesconi en Cavazza en zijn reislustigheid zal hem en ons ook in de nabije toekomst nog veel plezier geven.