Over Arisz et al.

Introductie

Arisz et al. werd in 2001 opgericht door Allard Arisz. In eerste instantie begon hij in een kelder op het Wilhelmina Gasthuisterrein in Amsterdam. Hier sloeg hij de eerste zelf geïmporteerde dozen en pallets op. In 2007 trad Suzanne van Dalen toe als compagnon. Inmiddels was Arisz et al. verhuisd naar de Nieuwe Keizersgracht 28 sous waar tot op de dag van vandaag het kantoor gevestigd is.

The Roast: Op 7 maart 2017 brandde het magazijn van Arisz et al. in Amsterdam Noord volledig uit. De oorzaak was brandstichting bij een aanpalend bedrijf, waarbij een explosie leidde tot het instorten van een tussenmuur en het overslaan van de brand. Een zwarte dag in de historie van Arisz et al. maar dankzij de hulp van klanten, leveranciers, collega’s en nog veel meer begon Arisz et al. te bouwen aan een nieuwe toekomst.

Allard Arisz

Oprichter, naamgever en visionair. Dat laatste blijkt wel uit de toevoeging van ‘et al.’ aan de naam van het bedrijf. Want dat er mensen bij zouden komen, dat was vanaf het begin wel duidelijk.
Allard is vinoloog, adviseur en wijngeweten van restaurateurs en cateraars. Maar bovenal een echte wijn-nerd die wekelijk tientallen, soms honderden wijnen proeft. Hij leest vrijwel alles van enig belang dat over wijn geschreven wordt en hij zit dicht op ontwikkelingen in de markt.
Allard is bescheiden, maar op het gebied van wijnkennis is deze bescheidenheid geheel onterecht. In 2011 en 2016 won hij de Grand Prix Saint Hubert, de oudste en meest prestigieuze blindproefwedstrijd van de Benelux.
Allard heeft een voorkeur voor wijnen met een gevoel van lokaliteit, die een notie van hun geboortegrond in zich dragen. Dit vindt u daarom ook terug in het assortiment van Arisz et al.

Suzanne van Dalen

Allard en Suzanne hebben een lange historie. Ooit waren ze collega’s in de hotellerie. Suzanne was altijd al aanwezig en hielp vanaf het begin. Op een dag begon ze als vrijwilliger en zodoende is ze Arisz et al. en de wijnwereld in gerold. Arisz et al. kan niet zonder Suzanne. Hoewel er na ruim 10 jaar compagnonschap nog altijd mensen zijn die denken dat Suzanne de secretaresse van Allard is. Suzanne is een geboren ondernemer en heeft praktische vaardigheden en inzichten met de paplepel ingegoten gekregen. Had ze niet in de wijn gewerkt, dan was ze evenementen gaan organiseren. Het liefst met muziek in de hoofdrol. Over wijn wordt vaak veel te moeilijk gedaan, vindt Suzanne. ‘Er zit een flinke dosis snobisme in de wereld van wijn.’ Vraag haar dan ook niet naar haar favoriete druif of wijn. ‘Iedere wijn heeft zijn moment. De juiste wijn wordt niet alleen bepaald door het eten, maar door alle omgevingsfactoren.’

Johan van der Jagt

Arisz et al. heeft Johan leren kennen via Biercafé Gollem. Ooit draaide het bij hem om bier. Misschien is dat wel de reden dat Johan nog altijd wars is van poeha en hoogdravend wijn-geklets.
Binnen Arisz et al. is Johan verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden. Als wijncursusleider heeft hij al tientallen cursisten door de SDEN-examens geloodst. Hij geeft ook proeverijen en personeelstrainingen aan de horeca.
Johan is in één keer met goede cijfers geslaagd voor zijn vinologenexamen.
Hij is koelbloedig, rustig, trouw en behept met een serieus arbeidsethos.
Inmiddels heeft bier dus plaats gemaakt voor wijn. Maar Johan heeft wel een uitgesproken voorkeur voor wijnen uit koele klimaten. Denk dan aan bergwijnen, rode Loire, riesling uit Duitsland en wijnen uit Piemonte en Bourgogne.  

Fons Tünnissen

Al voordat Arisz et al. überhaupt was opgericht, was Fons werkzaam in de wijnhandel en gediplomeerd vinoloog. Sinds maart 2017 werkt hij bij Arisz et al.
Eigenlijk is Fons een vineus zwaargewicht die zich momenteel bezig houdt met logistiek. Hij geeft namens Arisz et al. ook proeverijen. Dat doet hij overigens ook op persoonlijke titel.
Fons is echt toegewijd. Hij leest veel, proeft veel en bezoekt veel. Hij heeft zijn sporen verdiend in de wijn en weet waar hij het over heeft.
De persoonlijke voorkeur van Fons is klassiek en duur. Je maakt hem blij met Puligny-Montrachet of Brunello di Montalcino. ‘Oh, en Champagne, want dat verveelt nooit.’

Leeftijds-check

Bent u 18 jaar of ouder?